Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

O μοναχικός ύπνος μικρών παιδιών παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία

Γονείς που αφήνουν τα μικρά τους παιδιά στο κρεβάτι μαζί τους κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο του παιδιού τους για εμφάνιση παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από τη Δανία.
Τα παιδιά της έρευνας που δεν πήγαν ποτέ στο κρεβάτι των γονιών κατά την διάρκεια της νύχτας είχαν τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα, συγκρινόμενα με την ομάδα παιδιών που ήταν κάθε βράδυ στο κρεβάτι των γονιών.
Σε πρώτη ανάγνωση, τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με αυτό που θα αναμενόταν, γιατί αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας με κακή ποιότητα ύπνου, και τα παιδιά που έρχονται στο κρεβάτι των γονιών την νύχτα σίγουρα ξυπνούν κατά την διάρκειά της.
Ωστόσο, οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά στο κρεβάτι τους μπορεί να προσφέρουν μια μεγαλύτερη αίσθηση συναισθηματικής υποστήριξης, η οποία μπορεί να τα προστατεύει από παχυσαρκία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σε αντίθεση, κάποια παιδιά που δεν αφήνονται να διεισδύσουν στο κρεβάτι των γονιών τη νύχτα μπορεί να νιώθουν απόρριψη και τέτοιου είδους αρνητικά συναισθήματα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, προσθέτουν.
Η Δρ Νanna Olsen, του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Κοπεγχάγης, μαζί με τους συναδέλφους της ανέλυσαν πληροφορίες από 645 παιδιά ηλικίας 2 με 6 ετών με προδιάθεση σε παχυσαρκία γιατί είχαν υψηλό βάρος γέννησης, γιατί οι μητέρες τους ήταν παχύσαρκες προ εγκυμοσύνης ή γιατί ανήκαν σε οικογένεια με χαμηλό εισόδημα.
Για περίπου 500 παιδιά υπήρχαν πληροφορίες για το αν τα παιδιά έρχονταν στο κρεβάτι των γονιών τη νύχτα και πόσο συχνά. Επιπλέον μετρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος όλων των παιδιών (BMI, δείκτης παχυσαρκίας).
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Ευρωπαικό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Λυών, Γαλλία.

Πηγή: ΜyHealthNewsDaily

Σχολιασμός: Η έρευνα αφορά προσχολική ηλικία μετά την βρεφική.
Για τον ύπνο των βρεφών ( 0 με 18 μηνών) πολλές έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα ανθρώπινα βρέφη έχουν βραχείς κύκλους ύπνους φυσιολογικά, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χρόνου να το περνούν σε ανήσυχο ύπνο REM και ελάχιστο χρόνο στον βαθύ ύπνο nonREM. Τα βρέφη φυσιολογικά ξυπνούν από τον κύκλο ύπνου κάθε 1 με 3 ώρες, ξύπνημα που τα φέρνει σε επανασύνδεση και εγγύτητα με τη μητέρα και τους γονείς τους. Τα ανθρώπινα μωρά είναι προγραμματισμένα να ξυπνούν τη νύχτα και να βρίσκονται σε εγγύτητα με την μητέρα τους, εγγύτητα που προσφέρει περαιτέρω ψυχολογική ασφάλεια, ανάπτυξη και ωρίμανση. Ο ασφαλής ύπνος των βρεφών κοντά στους γονείς είναι η συνιστώμενη πρακτική από επιστημονικές εταιρίες σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι μια σειρά νέων ερευνών θα έρθουν να φωτίσουν περαιτέρω το τι είναι φυσιολογικό στον ύπνο των μικρών παιδιών και θα αποκρυσταλλώσουν τον βαθύ, μοναχικό ύπνο πρώιμα στα μικρά παιδιά ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για άμεσες και απώτερες ψυχικές και σωματικές καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου