Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Η εφεδρεία απειλεί 20.000 εκπαιδευτικούς

ΕΘΝΟΣ
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Η εφεδρεία απειλεί 20.000 εκπαιδευτικούς

 

Τα δύο τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 16.500 εκπαιδευτικοί, ενώ προσελήφθησαν μόλις 3.400  Στον χάρτη των κυβερνητικών σχεδιασμών μπαίνει η εργασιακή εφεδρεία των εκπαιδευτικών, με προοπτική να εφαρμοστεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς 18.000 - 20.000 δάσκαλοι και καθηγητές.

Casus belli αποτελεί για τους δασκάλους και τους καθηγητές πιθανή εφαρμογή της εφεδρείας στην εκπαίδευση, μετά τις σημαντικές περικοπές που έχουν υποστεί οι μισθοί τους
Η «εφεδρεία» των εκπαιδευτικών μπαίνει ξανά στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών προκειμένου να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2012 με το τέλος της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Με την εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δάσκαλους και καθηγητές που θέλουν μέχρι και δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εφέδρων θα κυμανθεί από 18.000-20.000 εκπαιδευτικούς στο σύνολο των 185.000 που εργάζονται σήμερα.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι, παρόλο που οι εκπαιδευτικοί εξαιρέθηκαν ρητώς από την αρχική εφαρμογή του μέτρου της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν με νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία σε περίπτωση κατά την οποία μέχρι τα τέλη του 2011 δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 εφέδρων, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας.
Στις διατάξεις για την εφεδρεία του προσχεδίου νόμου που είχε κατατεθεί στη Βουλή υπήρχε η αναφορά ότι από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2011-2012. Κυβερνητικοί κύκλοι επισήμαναν -πριν την ψήφιση του νόμου- ότι δεν θα μπορούσαν να τεθούν σε εφεδρεία δάσκαλοι και καθηγητές εν μέσω του σχολικού έτους. Κατόπιν και λίγο πριν ψηφιστεί ο ν. 4024/2011, έπειτα από παρέμβαση της υπουργού Παιδείας εξαιρέθηκε ο χώρος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την εφεδρεία.
Τα δύο τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 16.500 εκπαιδευτικοί, ενώ προσελήφθησαν μόλις 3.400
Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ακόμα και αν τεθούν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του 2011, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και να νομοθετηθεί η εφαρμογή του μέτρου στον χώρο της εκπαίδευσης προκειμένου να επιτευχθούν περικοπές δαπανών ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά στο ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η εφεδρεία στον κλάδο τους και επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του μέτρου στην πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση θα αποτελέσει «casus belli» για τους δάσκαλους και τους καθηγητές που έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.
Η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά 18.000-20.000 θα έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων ανά τη χώρα μετά την πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε το 2010. Παράλληλα, θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση ενός σαρωτικού κύματος μετακινήσεων δασκάλων και καθηγητών ανά την επικράτεια προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν.
Εντονες αντιδράσεις
Σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ
Το σενάριο για την ενεργοποίηση της εφεδρείας στον χώρο της εκπαίδευσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της ΑΔΕΔΥ. Το μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ κ. Δ. Μπράτης δήλωσε στο «Εθνος»: «Εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να βγάλει σε εφεδρεία και εκπαιδευτικούς, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φαίνεται ότι πίσω από μία τέτοια ενέργεια υπάρχει ένα ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ και αιρετό μέλος στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Η αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου θα είναι ισχυρότατη σε μια τέτοια περίπτωση. Εάν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση, θα πρέπει να τις αφήσουν στην άκρη», επισημαίνει ο κ. Δ. Μπράτης.
Αντίστοιχα, η εργατολόγος και νομικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, κ. Μ. Τσίπρα, σημειώνει ότι η εφεδρεία που ισοδυναμεί με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων «δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα εφαρμοστεί στο μέλλον σε κλάδους που έχουν εξαιρεθεί όπως οι εκπαιδευτικοί, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κ.τ.λ.». Επισημαίνει δε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και ότι η εφαρμογή της εφεδρείας σε συνδυασμό με τους κανόνες περιορισμού των προσλήψεων θα οδηγήσει σε διάλυση της παιδείας, η οποία είναι ίσως από τα σοβαρότερα κοινωνικά αγαθά.
Ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Γ. Αλεβιζάκης, από την πλευρά του υπογραμμίζει στο «Εθνος» ότι οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Εάν τεθούν σε εφεδρεία συγκεκριμένες ειδικότητες καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (π.χ. θεολόγοι), θα πρέπει να αντικατασταθούν με συναδέλφους τους της αντίστοιχης ειδικότητας και η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου θα ήταν καταστροφική για την παιδεία, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ.
«Για μας η εφαρμογή της εφεδρείας αποτελεί ''κόκκινη γραμμή'' και θα συζητήσουμε για το θέμα τη Δευτέρα που θα συναντηθούμε με την υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου», υπογραμμίζει ο κ. Γ. Αλεβιζάκης.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
Μαχαίρι στις αποσπάσεις, ελάχιστες οι προσλήψεις
Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται ρητώς από το καθεστώς «προσυνταξιοδοτικής» εφεδρείας και ότι δεν υπάρχει στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας πιθανή ένταξή τους στο άμεσο μέλλον.
Σήμερα υπηρετούν ως μόνιμοι περίπου 185.000 δάσκαλοι και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα σχολεία από τις θέσεις που είχαν αποσπασθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, τα δύο τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 16.500 εκπαιδευτικοί και προσελήφθησαν μόνο 3.400, ενώ μειώθηκαν κατά 25% οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε σχέση με το 2010.
Η πρώτη φάση για τον εξορθολογισμό στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε φέτος το φθινόπωρο με τη συγχώνευση των σχολείων.
Η αναλογία προσλήψεων- αποχωρήσεων, η οποία μετατράπηκε από «1 προς 5» το 2010 σε «1 προς 10» στα μέσα του 2011, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην αναπλήρωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη λειτουργία των σχολείων, ενώ δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί νέο πάγωμα προσλήψεων για το 2012.
«Μεσαίωνας»
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Κομνηνός Μαντάς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εφαρμογής της «προσυνταξιοδοτικής» εφεδρείας στους εκπαιδευτικούς, δηλώνει στο «Εθνος» ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει το δημόσιο σχολείο σε συνθήκες πραγματικού Μεσαίωνα και μια ολόκληρη γενιά σε πολιτισμικό μαρασμό. Θα στερήσει από το εκπαιδευτικό σύστημα τη γνώση χιλιάδων έμπειρων εκπαιδευτικών τη στιγμή που δεν το τροφοδοτεί με τον ενθουσιασμό των νέων δασκάλων μετά την ουσιαστική κατάργηση των διορισμών».
Σημειώνει επίσης ότι σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η αρμόδια υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου στο «Εθνος» στις 4/10/2011 «διατύπωνε τις προθέσεις της, δηλώνοντας ότι ''άμεσα δεν θα ισχύσει η εφεδρεία για τους εκπαιδευτικούς. Πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση του προσωπικού και μετά βλέπουμε«».
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αφού άφησε τα σχολεία χωρίς βιβλία, χωρίς θέρμανση και καθαριότητα και τους εκπαιδευτικούς στην απόλυτη φτώχεια με μισθούς 640 ευρώ, τώρα σχεδιάζει στα κρυφά και απολύσεις εκπαιδευτικών. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις τις εργασιακές μας σχέσεις, αλλά πάνω απ' όλα θα υπερασπιστούμε το μέλλον αυτού του τόπου, εξακολουθώντας να επενδύουμε στην προοπτική και την ελπίδα της πατρίδας μας στη Νέα Γενιά», καταλήγει ο Κ. Μαντάς.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου